Zrmanja

 

Zrmanja je řeka v jižní  Lice a severní Dalmácii v Chorvatsku, je dlouhá 69 km a její povodí se rozkládá na ploše 907 km2. To bylo známé starým Římanům jako Tedanius.

 

Zrmanja se nachází v jižní části Lika pod Postak - jižní vrchol Pljesevica hory a v blízkosti jižního konce Velebitu. Je charakteristická svou pružinou, která se nachází na dně velmi strmých, téměř 200 metrů vysokých trychtýřových tvarů zvaných Misije. Protéká na jih úzkým a dlouhým orným údolím, které obepíná jižní konec Velebitu přes kaňon hluboký 200 metrů, a pak se otočí na západ, dosáhne Obrovac a po několika kilometrech teče do Jaderského moře v zátoce Novigradské moře.

 

Na konci 80. let propagovaly Riverfree Club a Huck Finn Adventure Company průkopnické komerční kanoe, výlety na kajaku a voru - jednodenní výlety a vícedenní zájezdy s kempováním. V 90. letech byla oblast Velebit vyhlášena přírodním parkem. Na jaře a na podzim se uskutečňuje rafting na Zrmanji, zatímco kajaky a kanoe se používají během období nízké hladiny vody v červenci a srpnu.

 

Řeka byla zasažena ekologickou katastrofou v prosinci 2019, když byl odpad z bývalé továrny na oxid hlinitý vyplaven do krasového podzemí. Alkalické bahno bylo od uzavření závodu drženo v otevřených bazénech.

 

Řeka je známa z natáčení série filmů Vinnetou.




Nabízíme Vám k nahlédnutí náš projekt Sand Beach Villas Privlaka. Je to velmi unikátní projekt třiceti čtyř vil a čtyř bytových domů na břehu Jaderského moře v obci Privlaka, která se nachází v regionu Zadaru. Moderní a nadčasové dílo architektury, které poskytuje ideální místo jak pro volný čas tak pro každodenní život je velmi žádané klienty z celého světa.

sand beach villas privlaka stavba v chorvatsku