Památník slunce ( Pozdrav suncu )

 

Památník slunce nebo Pozdrav slunci ( Pozdrav suncu ) je památník v Zadaru v Chorvatsku věnovaný slunci. 

Pomník se skládá z 300 vícevrstvých skleněných desek umístěných na stejné úrovni s kamenným nábřežím ve tvaru kruhu o průměru 22 metrů. Vedle hlavní (sluneční) instalace jsou při pohledu ze západní strany podobné menší instalace představující další planety sluneční soustavy . Velikost Slunce a planet je úměrná, stejně jako vzdálenost od středu každé desky, ale proporce velikosti a vzdálenosti jsou odlišné, protože planety jsou tak daleko. Pod sklem jsou fotovoltaické solární moduly s osvětlujícími prvky, které se v noci zapínají a vytvářejí světelnou show.

Na chromovém prstenci, který obklopuje fotovoltaiku na Slunci, jsou uvedena jména všech svatých, po nichž byly pojmenovány kostely na zadarském poloostrově. Vedle jejich jmen a jejich svátků jsou deklinace a nadmořská výška Slunce na sever nebo na jih od rovníku (DEC minimálně -23 stupňů až maximálně 23 stupňů), délka slunečního světla v poledníku v ten den a na tom místě na nábřeží, díky čemuž je tento Monument kalendářem. To bylo připraveno ve spolupráci s mořským vědcem profesorem Maksimem Klarinem z námořní školy v Zadaru. Profesor Klarin navrhl začátek a konec světelné show na 50 let počínaje rokem 2008. 

Pomník, navržený chorvatským architektem Nikolou Bašićem , symbolizuje komunikaci s přírodou, komunikuje se světlem, zatímco mořské varhany komunikují se zvukem.




Nabízíme Vám k nahlédnutí náš projekt Sand Beach Villas Privlaka. Je to velmi unikátní projekt třiceti čtyř vil a čtyř bytových domů na břehu Jaderského moře v obci Privlaka, která se nachází v regionu Zadaru. Moderní a nadčasové dílo architektury, které poskytuje ideální místo jak pro volný čas tak pro každodenní život je velmi žádané klienty z celého světa.

sand beach villas privlaka stavba v chorvatsku