Velryby a delfíni zpět na Jadranu

 

V Jaderském moři se opět prohánějí velryby a delfíni, kteří se běžně rušným vodám vyhýbají. Co se týče delfínů, tak v Chorvatsku to není až tak výjimečný stav, ale u velryb to běžné není. Podle expertů se v důsledku koronavirové pandemie, kdy byla přerušena téměř veškerá námořní doprava, příroda zotavuje z předešlých let.

Podle chorvatského biologa Hrvoje Čižmeka je teorie o vlivu pandemie na návrat mořských savců, jako jsou delfíni či velryby, patrně správná. Kytovci totiž používají ke komunikaci zvuk a hustá námořní doprava jej ruší. Proto se obvykle rušným vodám vyhýbají. Velryby se v Jaderském moři čas od času objevují i tak. Pokud jde o současné případy, obzvláště ten s velkou velrybou, která byla zpozorována před několika dny a zřejmě je stále někde v Jaderském moři, jde o normální jev v tuto roční dobu. Středozemní moře je domovem velrybích populací, které se v dubnu nebo květnu připlouvají na Jadran krmit planktonem. Jedna z nich byla viděna poblíž chorvatského ostrova Šolta. Vody u poloostrovního lesoparku Marjan ve Splitu zase poctilo návštěvou osm delfínů, kteří se stejně jako šoltská velryba stali hitem sociálních sítí. Tito fascinující tvorové se nyní odvažují daleko blíže ke břehům než je obvyklé. Je to také z důvodu sníženého objemu oxidů dusíku v atmosféře, námořní doprava klesla a lidé se v posledním měsíci a půl plaví daleko méně. 

Na tomto případě je vidět že přírodě tato krize vyloženě prospívá, tak doufejme že až se vše vrátí do starých kolejí, aspoň některé věci si naše populace uvědomí a tyto zážitky nebudou pouze ojedinělým případem.

 



Nabízíme Vám k nahlédnutí náš projekt Sand Beach Villas Privlaka. Je to velmi unikátní projekt třiceti čtyř vil a čtyř bytových domů na břehu Jaderského moře v obci Privlaka, která se nachází v regionu Zadaru. Moderní a nadčasové dílo architektury, které poskytuje ideální místo jak pro volný čas tak pro každodenní život je velmi žádané klienty z celého světa.

sand beach villas privlaka stavba v chorvatsku